Hälsogåtan av Anders Wallensten

Den här boken blev jag nyfiken på så fort jag såg den här i flödet. Det här är precis min typ av bok och jag har lyssnat på den under mina skogspromenader. Mitt favoritämne för ljudböcker är just hälsa. Jag läser och lyssnar och lär mig så mycket jag bara kan. Och i den här boken lärde jag mig mycket nytt.

Anders Wallensten har läst litteratur och forskarrapporter för att få svar på hur vi ska leva för att hålla oss så friska som möjligt. Han redogör för kost och motion men också ämnen som sömn, tankar, vår omgivning och relationer. Det är många delar som påverkar vår hälsa.

För mig blev det mest intressanta kapitlet det som handlar om naturens påverkan. Jag har själv ofta sökt mig till naturen när jag känt mig nere och känner verkligen dess läkande kraft. Nu fick jag lära mig att naturen även kan läka oss fysiskt. Det har visat sig att skadade patienter med fönsterutsikt mot natur läker fortare än de med utsikt över t.ex. en parkering.

Många av slutsatserna landar i att vi borde leva mer som vi gjorde förr när vi var jägare-samlare. Inte att vi behöver gå tillbaka till grottlivet, men vi behöver äta och röra på oss mer som vi gjorde då samt umgås och söka oss till naturen.

Lite roligt var också att få höra orsaken till varför Jantelagen kan ha uppstått och varför vi ofta förminskar våra prestationer med ett äsch, det var väl inget.

En väldigt intressant och givande hälsobok som jag varmt rekommenderar. Det funkade jättebra att lyssna på den men jag tror att jag även ska läsa vissa delar av den senare. De 48 råden skulle jag vilja se på pränt.

4 tankar på “Hälsogåtan av Anders Wallensten

  1. Jag har tänkt att lyssna på den här jag med! Har du läst/lyssnat på Rangan Chatterjees böcker? Jag lyssnade på Hälsobalansen innan jul och gillade den men han har fler som låter intressanta.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s