Den konserverade änkan av Hélène Gullberg

När jag hade läst halva den här boken fick jag veta att personerna i boken funnits i verkligheten, en nyhet som fick mig att läsa med helt andra ögon. Så intressant! Berättelsen är i och för sig fritt baserad utifrån deras namn och titlar/yrken, men ändå.

Boken utspelar sig i 1700-talets Stockholm. Sara är bara 20 år när hon måste gifta sig med den dubbelt så gamla Georg Haupt. Hon blir därmed mamma till hans tre barn. Han är känd möbelmästare och driver sin verkstad med framgång som hovleverantör. Men bara några år senare blir Sara änka, med sju barn att ta hand om samt en verkstad. Skrået försöker trycka på att hon ska gifta om sig, bli konserverad, med den som står näst på tur att bli mästare i verkstaden. Men han är en otrevlig och läskig man och Sara får hjälp från oväntat håll att gå emot skrået.

Det här är en spännande, mustig och intressant berättelse om kärlek, vardag, möbelkonst och den tidens livsvillkor. Det var både intressant och lärorikt att läsa om hur en verkstad fungerade och kvinnors livsvillkor. Att vara kvinna på 1700-talet gav inte många valmöjligheter och den enda gång hon var myndig var som änka. Allt var definitivt inte bättre förr.

Och efter att ha läst boken var jag ju tvungen att googla på Georg Haupt och hans möbler. Vilka vackra möbler! Extra roligt var att få se den byrå/hemlig säng som tillverkades i boken och som står på Drottningholms slott.

Jag är väldigt förtjust i historiska romaner och tycker om när man kan lära sig något från en bok, även om den är skönlitterär. Den här boken vill jag varmt rekommendera vidare om man gillar historiska romaner.

Recex från Historiska media

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s