Thoras arv av Pia F Davidson

Den här boken sträckläste jag i går för det gick bara inte att sluta läsa. Det var så spännande och frågorna hopade sig.

I boken möter vi först Ethel som är på kyrkogården för att begrava sin pappa Thor. På kyrkogården träffar hon Morgan som hon inleder en vänskap med. Han blir hennes stöd och bollplank när hon rensar ur sin fars lägenhet och hittar mystiska foton och dokument från andra världskriget. Vilken koppling har detta till hennes far? Thors tvillingsyster Thora hör av sig, men såvitt Ethel vet har kontakten syskonen emellan varit knapp. Men Thora insisterar att hon måste berätta något viktigt för Ethel. Thora bestämmer sig för att skriva ner sin historia innan hon dör, och så sätter hon sig på tåget för att med sina sista krafter ta sig till Ethel. Ethel måste få veta sanningen.

Boken utspelar sig både i nutid och 1944 där vi får följa Thor och Thoras berättelse. Thor och Thora växer upp vid norska gränsen som föräldralösa och när deras morbror Finn ber dem om en tjänst vet de att det är farligt. Tyska soldater patrullerar gränsen, men syskonen känner till skogen väl och vet alla genvägar och gömställen.

Ju mer jag läste, desto fler frågor väcktes. Jag var tvungen att läsa vidare och få svar på alla frågor. Den här boken var mycket mer spännande än jag trott och förväntat. Jag har läst en hel del skönlitterära berättelser som utspelar sig under andra världskriget, men inte så många med Sverige och Norge som plats. Det var väldigt intressant att läsa om.

Jag är väldigt förtjust i böcker där handlingen är förlagd till två olika tider med koppling till varandra. Där man får små pusselbitar och sedan först i slutet får den där aha-känslan när man förstår hur allt och alla hänger ihop. Precis så är det här. Och jag tyckte väldigt mycket om hur just slutet blev i boken.

En varm och spännande historisk roman fylld med familjehemligheter och pusselbitar. En riktig bladvändare.

Recex från Ordberoende förlag.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s