Giftmakerskan av Sarah Penner

Den här boken verkligen slukade jag i går. Den var så spännande och det gick bara inte att sluta läsa.

Boken utspelar sig både i slutet av 1700-talet och i nutid. I 1700-talets del möter vi Nella som är giftmakerska. Hon hjälper kvinnor att göra sig av med män som behandlar dem illa med hjälp av hennes gifter. Hennes regel är att gifterna aldrig får användas mot kvinnor och hon bokför alla uppdrag noggrant. Hennes apotek ligger dolt i en gränd bakom en lönndörr och hennes tjänster sprids genom rykten och rekommendationer.

I nutid möter vi Caroline som är i London på resa. Av en slump blir hon tillfrågad att testa mudlarking, som går ut på att gå ner på Themsens botten för att se vad tidvattnet fört med sig. Hon hittar en liten glasflaska med en björn på och när hon luskar vidare i dess historia kommer hon giftmakerskan på spåren.

Berättelsen om giftmakerskan och hennes kunder är väldigt spännande, men även delen i nutiden när man får följa Caroline i sökandet efter ledtrådar. Det är intressant att se vad man kan få fram om det förflutna om man bara vet vad man letar efter och var man ska söka.

Men det är också en berättelse om kvinnoliv, både då och nu. Hur gjorde man förr om man blev illa behandlad av en man? Och för Carolines del – det är lätt att ge upp och tappa bort sig själv för kärlekens skull. Hon har levt sin mans liv i flera år utan att ens ha reflekterat över det.

Den här boken är som en pusseldeckare i upplägget. Det är ett bra driv, fängslande och spännande läsning. En riktig bladvändare. Och visst är omslaget alldeles makalöst snyggt?

Jag blev nyfiken på mudlarking efter att ha läst den här och i boken tipsar författaren om ett instagramkonto som jag förstås kollade upp. Det ledde vidare till ännu fler och vilka fynd de hittar! Alltså wow. Jag blev sugen på att åka till London och testa jag också. 😊

Recex från HarperCollins

Annons

1 tanke på “Giftmakerskan av Sarah Penner

  1. Pingback: Giftmakerskan av Sarah Penner

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s