Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers

Den här boken läste jag när den kom 2008, och den har dykt upp i tankarna flera gånger. När jag såg den på bokrean kände jag att jag måste köpa den och läsa den igen. Den är mycket väl värd en omläsning.

Precis som titeln säger utspelar sig handlingen på en kylskåpsdörr, i form av post it-lappar. Claire, 15 år, är en typisk tonåring förutom att hon får ta ett stort ansvar hemma. Mamman jobbar som läkare och har ofta jour och lämnar lappar där hon ber dottern handla, städa och liknande. I början är det just vardagen vi möter i lapparna. Men så hittar mamman en knöl i bröstet och livet och lapparna förändras.

Det här är en väldigt fin och berörande bok om livet. En liten mängd text men med stor handling och mycket känsla. Många gånger säger det man kan läsa mellan raderna mer än själva lapparna. Livet och vardagen fortsätter trots knöl i bröstet och den oro och rädsla det innebär. Ibland blir jag som läsare ledsen över att de verkar ha så svårt för att mötas, att de hela tiden verkar gå om varandra. Så som livet ofta är i verkligheten med skola, jobb och vardagen.

Den här boken rekommenderade jag ofta till elever och i den här utgåvan finns t.o.m. en lärarhandledning att använda sig av. Passar lika fint att läsa för tonåringar som för vuxna.

Livet är skört och vi måste passa på att leva medan vi kan. Jag blev lika berörd den här gången trots att jag läst den innan. Så glad att den nu bor i min bokhylla. Den här boken kommer jag sätta i händerna på dottern när hon blir äldre.

2 tankar på “Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s