En kvinnas straff av Ana Porss

Det här är en historisk roman som är baserad på verkliga händelser och personer. Huvudpersonen i boken är författarens morfars morfars mor, om jag minns det rätt. Det märks att Ana Porss har gjort mycket research för att levandegöra denna historia.

Under hela boken får vi följa MajaLisa i hennes liv. Redan som barn måste hon flytta hemifrån och börja arbeta som piga. Det är hårt att vara fattig kvinna på 1800-talet. Det är männen och kyrkan som har makten och de tar vad de vill ha och gör vad de vill. MajaLisa blir utnyttjad och gravid och tvingas flytta hem till sin mamma med skammen att föda en oäkting. Men lyckan vänder, hon får anställning på Gimmene herrgård där hon och majoren blir förälskade. Han kan aldrig gifta sig med en piga och när hon återigen blir gravid bryter han med henne. Hon tvingas ännu en gång flytta hem och föda ett oäkta barn. Hon blir spottad på, förskjuts av byborna och tvingas bära hordräkt. Men hon har mer att vänta i livet.

Det här är så hemsk läsning och jag blir både ledsen och illamående av allt otäckt hon råkar ut för. Att vara fattig kvinna på den tiden var verkligen att vara utsatt. Och att andra kvinnor kunde vara så grymma och hänsynslösa mot en redan utstött kvinna? Helt ofattbart.

Boken utspelar sig i närheten av mina hemtrakter. Habo kyrka, Jönköping, Västanå och Klämmestorp är några av de platser som nämns förutom Gimmene herrgård som var ett nytt namn för mig.

Det här är den första delen i en blivande trilogi, men då är det MajaLisas ättlingar vi får följa. Gillar man historiska romaner med fokus på kvinnohistoria ska man definitivt läsa den här serien. Det här är en gripande, upprörande och stark skildring som gjorde ont att läsa. Hemsk och lärorik på samma gång.

Recex från LB förlag

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s