Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman

Det här var en läsupplevelse utöver det vanliga. Synd bara att jag inte lyssnade på rådet att läsa den redan för flera år sedan. Men nu så! Nu har även jag läst och fått lära känna den härliga Eleanor Oliphant.

Ganska omgående märker man att Eleanor Oliphant inte är som alla andra. Hon lever ett väldigt inrutat liv med jobb, korsord, fryst pizza, vodka och dokumentärer. Hon har inga vänner och kollegorna tycker hon bara är ett gäng konstiga typer. Egentligen tycker hon att de flesta andra människor är mindre intelligenta än vad hon är. Men så en dag blir hon och kollegan Raymond vittne till en äldre man som faller ihop på gatan och de hjälper honom. Efter det börjar hon och Raymond umgås och blir vänner, vilket rubbar hennes cirklar och får henne att fundera över livet. Kanske är hennes liv inte så himla toppen som hon har intalat sig.

Som läsare förstår man ganska tidigt att Eleanor har någon slags tragedi i bagaget och har varit med om tuffa saker, men vad får man inte veta till en början. Andra människor skrattar åt hennes oförmåga till sociala kontakter och även om man även som läsare ibland skrattar åt henne finns det också en sorg i det. Jag blir så himla ledsen åt de kommentarer hon får, eller de fnysningar, ögonrullningar och annat som levereras. Folk kan vara riktigt elaka när någon inte riktigt passar in i mallen.

Men ibland slår hon huvudet på spiken i sina reflektioner över andra människors beteende. Som när hon reflekterar över idrotten i skolan (se bild 2). Det skrattade jag gott åt.

Eleanor Oliphant är en karaktär som jag tar till mitt hjärta. Jag har nog aldrig hejat så ivrigt på en fiktiv karaktär tidigare.

När jag lade ut en bild på boken för några dagar sedan fick jag massa kommentarer om hur många som hade läst boken och tyckte så mycket om den. Jag har aldrig fått så många kommentarer om en bok innan. Det här är en bok som verkligen berör och som går hem hos många. Jag är SÅ tacksam över att äntligen ha läst den och är nyfiken på författarens nya bok som kommer senare i år. Har du inte lärt känna Eleanor Oliphant än måste du se till att göra det snart.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s