Sista natten i Paris av Ruth Druart

Den här boken plöjde jag i går. Det var helt omöjligt att lägga ifrån mig den när det var så spännande. Det fanns inte en chans att jag kunde gå och lägga mig innan jag fått veta slutet.

Boken inleds med att Jean-Luc stoppas av två män som frågar ut honom om hans förflutna. Året är 1953 och han bor med sin familj i Santa Cruz, Kalifornien. Han har ett långt ärr över sin ena kind, en påminnelse från kriget och de fasor som pågick i Paris.

De två männen förhör honom och därefter kastas vi tillbaka till Paris 1944 och får veta Jean-Lucs historia. Han jobbade vid järnvägen i Drancy, varifrån tåg packades fulla med tusentals judar som skickades iväg. Ingen visste vart men misstankar och rykten gick. En morgon möter Jean-Luc en kvinna på perrongen och detta möte och det hon gör ska komma att förändra deras liv för alltid.

Vi följer Jean-Luc och flera andra både under 1944 och nutid som är 1953 i boken. Det är en oerhört stark, gripande och berörande historia som berättas. Det är mycket grymhet, men det är också en berättelse om stort mod, hopp och kärlek. När jag slog igen boken var det med tårar i ögonen.

Baksidetexten avslöjar bara en liten del av handlingen, vilket gör läsupplevelsen så mycket starkare. Jag var inte alls beredd på vändningen som kom, men när den kom visste jag att jag skulle sitta parkerad med boken i handen resten av dagen.

Missa inte denna starka och gripande läsupplevelse! En så välskriven, spännande och imponerande debut.

Recex från Norstedts

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s