Bortrövad del 1 Fånge i berget av Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom

Den här boken har både dottern, 10 år, och jag läst. Det är första delen i serie av fyra som riktar sig mot åldern 9-12 år.

I den här första delen möter vi Tim som vaknar upp i en grotta. Han har blivit tillfångatagen av troll och de vill nu ha hans hjälp. Tillsammans med dem går han ut i skogen för att ta tillbaka deras djur som de säger att skogsfrun har tagit. Tims syster Li är försvunnen och kanske har skogsfrun tagit även henne?

Det här är spännande läsning med högt tempo, perfekt för åldern det riktar sig mot. Som vuxen läsare saknar jag lite fördjupning av karaktärerna. Jag tycker inte att jag riktigt lär känna Tim. Fokus här ligger mer på själva handlingen och på uppdraget att hitta djuren och Li. I skogen möter de flera olika väsen, som t.ex. en lyktgubbe och det är roligt att möta dessa klassiska nordiska väsen i detta äventyr.

Det är roligt att numera kunna läsa samma böcker som dottern och kunna diskutera dem med henne. Ibland tycker vi lika och ibland märker jag att vi har fokuserat på helt olika saker i boken. Hon tyckte att det här var spännande och lite läskig läsning. Själv tyckte jag mest om de olika väsen som dök upp, även hästarna, och de fantastiska svartvita illustrationerna som bidrog till både spänning och mystik. Boken slutade ju med en cliffhanger som hette duga också. För att veta hur äventyret fortsätter är det bara att fortsätta med andra delen.

Jag vill rekommendera den här boken (serien) både som spännande högläsningsbok eller att läsa själv. Mycket handling med bra driv, spännande figurer och lagom läskigt funkar bra även för den ovillige läsaren.

Recex från författarna

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s