Stöld av Ann-Heléne Laestadius

Ja, vad säger man efter att ha läst en sådan här bok? Jag blir både ledsen och arg under läsningen.

Efter att ha läst ”Herrarna satte oss hit” och ”Himlabrand” stod den här boken som en självklar kandidat på min läslista. Jag inser hur lite jag har vetat om samernas historia och jag är tacksam över att dessa böcker har gett mig större kunskap.

Bokens huvudperson Elsa är bara 9 år när hon bevittnar hur hennes renkalv dödas. Han som gör det hotar henne och hon vågar inte berätta för någon att hon vet vem som gjorde det. Det är inte första och sista gången en ren dödas, men det rubriceras som stöld och anmälningarna läggs på hög – brott avskrivet. Hopplösheten är stor. Renar dödas och ibland även rentav torteras men ingen straffas.

I vuxen ålder får Elsa nog och börjar stå upp mot brotten, men då går hon också emot samernas egna traditioner. Hon som kvinna är inte den som ska föra talan.

Den här berättelsen har så många bottnar och det finns så mycket att diskutera. Det är så många motsättningar mellan folket i byn. Man vill inte vara den som skvallrar, ingen har sett något. Elsa ser vad det gör med hennes familj och vänner. Dessa motsättningar, förväntningar, vad man borde göra, vad man vill göra, vad man inte vill göra. Vissa saker går inte att prata om. Det ligger och pyr men tystas ner. Den ständiga kampen.

Som djurvän reagerar jag starkt på avsnitten där renar plågas och torteras. Det är vidrig läsning. Jag kan så väl förstå hur det måste kännas att se sina älskade djur bli utsatta för detta. Och att dödandet av en ren klassas som ”stöld” är för mig så märkligt.

Den här boken borde vara en av de nominerade till Årets bok. En stark, gripande och mycket berörande bok med fantastiska miljöbeskrivningar. Det är en bok som stannar kvar i tankarna långt efter läsningen. Läs!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s