Lotta och Tarm-Ludde av Margareta Elding-Pontén med illustrationer av Moa Graaf

Det här är en kombinerad fakta- och sagobok om celiaki som riktar sig mot barn från 6 år och uppåt. Jag har vänner som själva har celiaki och där även deras barn har det och de har berättat att okunskapen är stor. Många tror att om man byter ut till ett grövre mjöl borde det ju funka att äta. De har fått åka till barnets skola och informera kökspersonalen om vad som gäller.

Därför är det här en viktig bok.

Lotta har ofta ont i magen och till slut tar föräldrarna henne till läkaren. Där visar det sig att hon inte längre växer. Efter blodprov och undersökning med slang konstateras celiaki och Lotta får lära sig vad hon ska äta och inte äta för att bli frisk. Vid celiaki är det ju maten som är medicinen – glutenfri mat.

Parallellt med Lottas berättelse får vi också följa Tarm-Ludde och hans familj som bor inuti Lottas tarmar. De har blivit trötta och sjuka, men när Lotta slutar äta gluten blir de friska och mår bra igen.

Det är som sagt både en saga samt faktabok. I slutet finns mer fakta att läsa och det finns också recept på glutenfria kanelbullar. Min 10-åriga dotter läste denna och har recenserat den på sin sida @emsbokhylla Hon tyckte den var bra och att hon fick lära sig vad celiaki är. Min 6-åring sa däremot att han tyckte den var ”så där mittemellan”. Som vuxen tyckte jag att det här är en jättebra bok för barn för att visa vad celiaki är. Den borde finnas på alla förskolor och skolor. Den är pedagogisk i både text och bild och det är intressant att få följa både Lotta och Tarm-Ludde.

Egentligen tycker jag den funkar lika bra för vuxna att läsa eftersom den på ett så enkelt och tydligt sätt visar vad celiaki är och vad som händer om man äter gluten när man inte tål det.

Recex från författaren

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s