Små människor, Stora drömmar Anne Frank av Maria Isabel Sánchez Vegara med illustrationer av Sveta Dorosheva

Det här är den senaste boken i den fina serien ”Små människor, stora drömmar”. Den riktar sig mot barn i åldern 3-6 år men här hemma funkade den bättre för min 10-åring.

I den här boken får vi möta Anne Frank. Vi får veta vem hon var, om hennes dagbok, hennes familj och vad som hände henne. I slutet finns mer faktatext. Det är korta texter i kombination med svartvita illustrationer.

Min dotter som är 10 år läste boken först och hade massor av frågor efteråt. Vi pratade om både Anne Franks dagbok och andra världskriget. Hon ville veta mer efter att hon hade läst och den här väckte verkligen hennes nyfikenhet.

Däremot har jag inte fått läsa den för min son som med sina 6 år tillhör den egentliga målgruppen. Han vägrar. När jag har frågat varför säger han att den ser tråkig ut, och då är detta en kille som älskar när man läser för honom och just nu tränar på att lära sig läsa. Anledningen är att boken är svartvit. När han har bläddrat i den har dessa svartvita illustrationer skrämt bort intresset. Så himla synd på en annars så bra och viktig bok att man väljer svartvita bilder. Är det för att förmedla en dyster känsla? Eller vad är syftet?

När jag läser och recenserar barnböcker gör jag det utefter mina barns åsikter. Om de inte gillar en barnbok spelar det ju ingen roll att jag gör det. Det är ju inte jag som är målgruppen. Jag har inte läst vad andra tyckt om den här boken, men här hemma funkade den som sagt bäst för 10-åringen och inte alls för 6-åringen. Jag har tidigare bara läst någon enstaka bok i den här serien, och den var i färg. Jag undrar hur det är med övriga böcker i serien?

Recex från Bookmark förlag

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s