Midsommarblot av Ewa Klingberg

En bok som utspelar sig i min hemstad Värnamo bara måste jag ju läsa. Det kallas för mysdeckare, ett ord jag egentligen inte gillar. Det är absolut en deckare light och funkar fint att läsa även för någon som vanligtvis inte läser/gillar deckare.
Niklas återvänder till Värnamo för att begrava sin pappa, men också för att tömma och sälja hans hus. Till begravningen kommer även hans storasyster Jill som flyttade till Australien i unga år. Syskonen har ingen kontakt och Jill åker igen direkt efter begravningen. Under rensningen av huset hittar Niklas urklipp från 60-talet om ett mystiskt försvinnande av en hästhandlare. Har hans far och syster någon koppling till fallet? Niklas bestämmer sig för att nysta i fallet.
Det här skiljer sig en del från Ewa Klingbergs tidigare böcker, men jag gillar detta. Jag gillar att befinna mig i miljöer jag känner igen, även om jag hade velat ha fler platsmarkörer. Nu gissar jag mig till var Niklas pappa bor. Men alla ställen som nämns vid namn känner jag till. Lite kul att Lerdala nämns för där har jag tillbringat alla somrar som barn.
Boken utspelar sig dels i nutid där vi följer Niklas i sitt sökande efter vad som hände, och dels under 60-talet där vi följer hästhandlaren Kåge där han blir inblandad i något som handlar om blot, asatro och svarta hästar. Just det här med en försvinnande kreaturshandlare som försvann i Värnamo bygger faktiskt på ett riktigt fall.
Även om hon har bytt genre känner man ändå igen Ewa Klingbergs sätt att skriva. Det här med parallella handlingar, livet i en småstad samt relationerna karaktärerna emellan. Och precis som i hennes tidigare böcker vävs dåtid och nutid ihop mot slutet och man får svar på sina frågor.
Det här är första delen i en blivande serie om VärnamoRD och jag ser fram emot att få fortsätta hänga i min barndoms trakter.

Recex av Historiska media

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s