Rotvälta av Tove Alsterdal

Det här är en av de nominerade till Årets bok 2021 och det är också den enda anledningen till att jag läste den. Den blev också utsedd till Årets svenska kriminalroman förra året.
När Olof var 14 år erkände han mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred. Nu har det gått 23 år och när han återvänder hem hittar han sin far mördad i duschen. Polisen Eira var bara 9 år när Lina mördades och när hon undersöker mordet på Olofs far kommer fallet Lina upp till ytan och hon börjar nysta i den gamla undersökningen.
Jag är ju som sagt en både ovan och motvillig deckarläsare och den här boken innehöll flera av de saker jag har svårt för med deckare. Det berättas så många, alldeles för ingående, vidriga detaljer om en våldtäkt och det är just sådant här jag inte förstår mig på. Varför vill man läsa sådant här? Få upp dessa bilder i hjärnan? Jag har svårt att skaka av mig det efteråt. Och för mig är resten av boken en väldigt klassisk deckare – något har hänt, polisen åker runt och pratar med folk, hittar nya ledtrådar, kollar upp fyndplatser och så är det en del om deras privata liv. Den här boken känns inte som något annorlunda i den mallen.
Jag lyssnade på den här boken under mina promenader och det var först mot slutet jag kände att det blev lite intressant. Efteråt gick jag in och läste vad andra skrivit om boken och det verkar ju som om många verkligen gillar den här boken. Jag är ju helt fel läsare av den här boken och gör den säkert inte alls rättvisa med den här recensionen, men samtidigt är det ju så här jag känner och tycker. Jag hade inte läst den om den inte varit nominerad och jag misstänkte redan innan att det här var långt utanför min comfort zone.
Ibland måste man gå utanför sin comfort zone och testa annat. Ibland hittar man nya favoriter och ibland funkar det inte alls. För mig blev det just det senare. Det här var inte alls en bok för mig, men nu när jag läst den kan jag kryssa av hälften av de nominerade till Årets bok.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s