Vargöga av Niklas Leavy

Vargöga är en spännande, mystisk och lagom läskig bok för åldern 9 år och uppåt. Och med uppåt menar jag att även vuxna läsare kan uppskatta den. Korta kapitel och bra driv i berättelsen gör den här boken perfekt att sätta i händerna på en läsare som vill ha en bok där man hela tiden vill veta vad som händer på nästa sida.
Huvudperson i boken är Simon. Han och hans storebror Jonathan flyttar till ön Vargöga i Vänern, efter den svåra olyckan där Jonathan skadades svårt. Deras familj har djupa rötter på ön, men alla uppskattar inte att de återvänt. På ön finns mystiska krafter och deras pappa säger till Simon att han inte får gå in i ödeshuset. Men något med huset lockar. Kanske kan öns krafter hjälpa Jonathan tillbaka till livet?
Det tar inte många sidor in i boken förrän spänningen och det mystiska börjar och man förstår direkt att detta inte är någon vanlig ö. Självklart håller inte Simon sig till förmaningarna utan snokar runt på ön, tillsammans med sin nyfunna vän Elvira. De finner många hemligheter, mystiska personer, gamla berättelser och traditioner. Bara själva beskrivningen av ön ger känslan av att detta är en riktigt mystisk sagoö. Miljöbeskrivningarna i boken är fantastiska och bidrar till den mystiska och lite rysliga stämningen hela boken igenom. Det är en lite drömsk känsla, som att man hela tiden balanserar mellan dröm och verklighet.
Förutom spänning och mystik tar boken upp ämnen som t.ex. ensamhet och mobbning, att komma ny till en klass, syskonrelationer, att våga lära känna en ny vän.
Den här boken gillade jag mycket. Det var lagom spännande läsning, välskrivet och med bra driv. Och jag älskar omslaget. Det sätter verkligen tonen för boken.
Den här boken tänker jag sätta i händerna på min 10-åring, för den här tror jag att hon kommer gilla.

Recex från Natur & Kultur

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s