Midnattsbiblioteket av Matt Haig

Ojojoj, vilken bok! Jag har sett den här boken lovordas, men jag har nog inte riktigt läst vad den faktiskt handlar om. Och ärligt talat – baksidetexten kan inte göra handlingen rättvisa heller. Den här boken rymmer så många filosofiska tankar om livet, vad gör vi här, hur mycket kan vi styra och hur påverkas vårt liv av de till synes så små val vi ständigt gör i vardagen? Jag tog massa foton på sidor med bra citat och efter läsningen var jag tvungen att bara sitta och tänka en stund.
Nora Seed är trött på sitt liv. Inget går hennes väg och hon känner det som om hon har svikit alla i sin närhet, och även sig själv. När hon hamnar i utrymmet mellan liv och död är det som ett stort bibliotek, med hennes gamla skolbibliotekarie Mrs Elm till hjälp. Där får hon chansen att testa på parallella liv, hur livet hade kunnat se ut om hon valt annorlunda. Men tiden är på väg att rinna ut och hon måste bestämma sig. Hur vill hon leva sitt liv? Vilket liv väljer hon?
Det här var fantastisk läsning. De första sidorna var lite sega innan jag förstod vad som gällde, men efter det var det en ren fröjd att läsa. Nora är intresserad av filosofi och hela boken är fylld av filosofiska tankar som får en som läsare att tänka till. Det fick mig också att komma ihåg hur otroligt intressant och spännande jag tyckte ämnet filosofi var i skolan. Varför har jag inte läst mer filosofi även efter skolan?
I boken blir det också så tydligt att man inte ska tolka in och anta något i vad andra säger eller hur de reagerar. Antaganden är en lögn tills du vet sanningen.
Det här var så intressant och tankeväckande läsning och det är en bok jag kommer bära med mig i tankarna länge. Den kommer definitivt finnas med på årets topplista när jag sammanfattar årets läsning.
Missa inte den här pärlan! Det här var det första jag läste av Matt Haig men jag blir nyfiken på att läsa mer av honom.
Och efter att ha läst en sådan här bok kan man ju inte låta bli att fundera över sitt eget liv. Finns det något jag ångrar? Något val jag kunde gjort annorlunda? Ja, som sagt, boken väckte många funderingar och tankar.

Recex från Bokförlaget Polaris

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s