Pengarna av Bengt Ohlsson

Den här boken har både dottern och jag läst. När jag hade läst den kände jag mig osäker på hur den skulle tas emot av målgruppen 9-12 år så jag bad henne läsa och så pratade vi om den efteråt.
En dag hittar Henrik en portfölj efter skolan. Han tar med den hem och bryter upp låset och upptäcker att den är fylld med sedlar. Han bestämmer sig för att behålla allt och gömma portföljen under sängen. När hans bästa kompis tappar sin nya mobil vill Henrik köpa en ny till honom. Samtidigt vågar han inte berätta för någon om pengarna, av rädsla för att tvingas lämna in dem till polisen. Det är ju så mycket han skulle kunna köpa för pengarna!
Boken är väldigt lättläst, skrivet med enkelt språk och korta kapitel. Min dotter uttryckte det med att ”det är ju inte direkt någon action”. För det händer ju egentligen inte så mycket i boken. Han hittar pengarna i början och sedan handlar resten mycket om hans funderingar kring rätt och fel, hittelön, vad man kan göra för pengarna. Hans ena lögn leder till fler lögner och det blir en stor hemlighet att bära för honom.
Det är en historia med en tydlig läxa att lära sig. Man ska inte ljuga, inte stjäla, inte hålla sådana här hemligheter för sina föräldrar. Och det inbjuder ju till samtal efter läsningen. Hur skulle du ha gjort? Hur borde han ha gjort i stället?
Jag tror att eftersom det just inte händer så mycket i boken kräver det sin läsare. Jag tyckte storyn fastnade lite ibland och inte kom framåt. Men så kom slutet och där är dottern och jag överens om att det överraskade och var ett bra och lite roligt slut.
Hon gav boken 3 av 5 i betyg och det tycker jag var ett väl övervägt betyg.

Recex från Bonnier Carlsen

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s