Renoveringsobjekten av Eli Åhman Owetz

Jag tyckte väldigt mycket om Brevvännerna, och jag hade tänkt läsa den här så fort den kom. Men först nu har det blivit av. Jag har lyssnat på den här och den var jättehärligt sällskap på mina skogspromenader. En väldigt mysig, varm och underhållande feelgood med fantastiska karaktärer. Det här är feelgood när det är som är bäst.
I den här boken möter vi Susanne som var gift med Erik i Brevvännerna. När hon bryter upp från arkitektfirman där hon jobbat, får hon ett frilansuppdrag i den gamla bruksorten Grävinge. Där ska den gamla skofabriken förvandlas till lyxigt konferenshotell och arbetarbostäderna utmed Fabriksgatan rivas. Susanne flyttar tillfälligt in i lägenheten ovanför gamla Konsum. Hyresgästerna som bor i husen får absolut inte veta om att de ska rivas. När Susanne lär känna Ingegerd och Conny och alla andra vill hon egentligen inte alls att uppdraget ska genomföras men om hon går emot sina uppdragsgivare kommer hon vara svartlistad för alltid. Och vart ska hyresgästerna ta vägen? Ska hon förråda sin arbetsgivare eller sina vänner?
Jag vet att det låter fånigt, men jag hade tårar i ögonen i slutet av boken. Jag ville så gärna att allt skulle lösa sig, att fina Grävinge skulle få ha kvar sina gamla byggnader och att Susanne skulle få behålla både vänner och uppdrag utan att bli svartlistad. Det är en så himla fin och mänsklig berättelse och ett jättefint porträtt av ett litet samhälle. Det skulle kunna vara vilket samhälle som helst, och jag kan känna igen mig i den där småstadskänslan. Stoltheten över sitt samhälle. Det är så fint fångat i den här boken.
Styrkan i den här boken är karaktärerna, och Grävinge är en av dem. De är så fint skildrade och jag tycker så mycket om varenda en. Förutom paret Lindgrens då, de som vill riva allt.
Nu är jag nyfiken på att även läsa eller lyssna på den nyaste En bättre människa.

1 tanke på “Renoveringsobjekten av Eli Åhman Owetz

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s