De kapabla av Klas Ekman

Den här boken läste jag ut förra veckan och har sedan gått och funderat på den. Vad tyckte jag egentligen om den? Jag kan fortfarande inte riktigt svara på det. Det var lite som att hamna i en torktumlare där jag snurrade runt och sedan kom ut både lite förvirrad och omtumlad. Typ – vad hände? Spännande och väldigt annorlunda läsning var det i alla fall!
Johan och Anna har en otrohetsaffär tillsammans, men Anna bestämmer att de måste bryta upp. Han trodde att de skulle flytta ihop, men hon har i stället bestämt sig för att satsa på sin familj. Hon berättar det när de är iväg på ett hotell och färden hemåt blir minst sagt bråkig. Under hemfärden händer en hemsk olycka och i stunden fattar de ett katastrofalt dåligt beslut som startar en våg av ytterligare felval. De har hamnat i en mardröm där det är svårt att se ett slut.
Det här kallas feelbad, med all rätta. Det är en slags relationsroman/thriller som mot slutet nästan ballar ur fullständigt. Jag var inte riktigt beredd på alla händelser i slutet, även om jag hade läst att hon skulle stå och packa likdelar i plastpåsar. Just den meningen gjorde att jag inte tänkte läsa boken, men så var det så många som tipsade om den och kallade den skruvad och spännande. Jag har ju tänkt läsa alla de nominerade till Årets bok och nyfikenheten tog till slut över.
Jag ska erkänna att jag satt som klistrad och bara sträckläste. Det är ett sådant driv i storyn. Man läser nästan med fingrarna framför ögonen och tänker flera gånger att ”neeeej, gör inte så”. Man vill inte titta, men måste ändå på något sätt.
Det här var definitivt udda läsning. Bra? Ingen aning. Jag kan inte bestämma mig. Helt klart var det spännande, underhållande och extremt annorlunda mot vad jag brukar läsa.

Recex från Bookmark förlag

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s