Flicka A av Abigail Dean

Det här är en psykologisk thriller om ett skräckens hus där sju barn växer upp under sektliknande former med en pappa som predikar och är djupt religiös. Han kedjar fast barnen i sina sängar, de får nästan ingen mat och isoleras allt mer från omvärlden. Tills Flicka A lyckas rymma och avslöja allt.
Det är Flicka A, Lex som är berättaren i boken. Vi möter henne när modern har dött i fängelset och barnen därmed fått ärva Skräckens hus. Lex kontaktar syskonen för att diskutera vad de ska med huset.
I möten med syskonen och i återblickar får vi veta vad som hände dem under uppväxten och hur det har gått för dem under de femton år som gått sedan de befriades. Det är stundtals tuff och hemsk läsning som får en att tappa andan. Samtidigt finns det ett hopp, en önskan om att äntligen vara fri och få leva sitt liv som man vill. Syskonen har tacklat upplevelsen på väldigt skilda sätt.
Det här är verkligen hjärtskärande läsning om när föräldraskapet brister. Om barns lojalitet mot sina föräldrar och den där lilla strimman av hopp om att det kanske vänder. Om styrkan, modet och viljan att överleva som gör att hon till slut rymmer.
Jag slukade första halvan av boken men jag tyckte att storyn tappade lite fart mot slutet. Jag började blanda ihop nutid och dåtid och tappade tråden ibland. Men som helhet är detta stark och gripande läsning som gör ont att läsa. Det värsta är ju att sådant här faktiskt händer på riktigt. Den här boken kommer stanna i mina tankar ett bra tag.

Recex från Bokförlaget Forum

2 tankar på “Flicka A av Abigail Dean

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s