Samtal från en ängel av Guillaume Musso

Det här är en av de nominerade till Årets bok och jag hade nog inte läst den annars. Efter att ha läst kan jag faktiskt inte förstå att den ens är nominerad. För mig blev det här en riktig besvikelse.
Boken inleds med att Jonathan och Madeline vid en krock råkar förväxla sina mobiltelefoner på JFK flygplats. De upptäcker inte det förrän de är hemma. Hon i Paris och han i San Francisco. De hörs av men det dröjer innan de skickar telefonerna och under tiden passar de på att snoka igenom allt. De upptäcker varandras dolda hemligheter och Jonathan upptäcker dessutom att de har något gemensamt i sitt förflutna.
I början är boken extremt seg och handlar mest om deras konversationer som är så otrevliga att jag blir helt paff. Pratar okända människor så med varandra? En tredjedel in händer något som gör att boken plötsligt blir väldigt spännande, men sedan går det bara utför. Storyn som berättas är så osannolik att jag ganska snart tröttnar. Jag är en ganska accepterande läsare och brukar gå med på osannolika saker eftersom det ju trots allt är skönlitteratur och inte fakta. Men här. Jag skulle kunna skriva en lång lista med allt som är helt osannolikt. I slutet blir det bara ännu värre och det känns som en (dålig) Hollywoodfilm där allt måste hända. Action, hjälte, goda som är onda, jakt, amatörer som plötsligt blir proffs.
Och visst är det imponerande att Jonathan som är kock, väldigt skicklig sådan iofs, kan hacka en mobiltelefon, knäcka lösenord, lösa hemliga koder plus lista ut en massa saker som poliser inte har en endaste liten aning om?
Och det här med hur kvinnorna porträtteras i boken?
Jag har nästan bara läst hyllningar om boken, så låt inte min recension avskräcka om du är nyfiken på att läsa. Alla kan ju inte tycka om allt och vanligtvis brukar jag inte vilja såga en bok, men den här boken förstår jag mig inte alls på.

1 tanke på “Samtal från en ängel av Guillaume Musso

  1. Pingback: Samtal från en ängel av Guillaume Musso

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s