Tvillingsystrarna av Pauline Riccius

Den här boken var väldigt fin och gripande läsning. Jag blev nyfiken på den så fort jag hörde talas om den och är så glad att den höll för mina förväntningar.
Liv och Linn adopteras från Thailand av Monica och Magnus som har kämpat i många år för att få barn. Först på barnhemmet får de veta att deras barn har en tvillingsyster och de bestämmer direkt att adoptera båda. Tvillingarna har en egen värld och håller sig borta från andra, ända upp i vuxen ålder. När Liv bestämmer sig för att dansa gör Linn allt hon kan för att göra det möjligt. Det är först när Liv flyttar till Stockholm som systerskapet blir lidande.
Vi får följa systrarna under hela deras uppväxt, från det hemska barnhemmet i slummen till uppväxten i Västervik och sedan i vuxen ålder. De får hela tiden höra att de ser annorlunda ut och är ”fel”. Folk kan inte se skillnad på dem och försöker oftast inte ens anstränga sig. Rasismen och utanförskapet gör att de blir ännu mer sammansvetsade och t.o.m. föräldrarna hamnar utanför deras värld.
Det är så fint skildrat vilket gör att jag lever mig så starkt in i berättelsen och systrarnas liv. Jag glömmer bort att det inte är på riktigt. Språket och miljöbeskrivningarna är så träffsäkra och det är en ren njutning att läsa denna bok.
Det här är en bok om familjeband – både de biologiska och de man skapar själv. Men det handlar också om en önskan att få höra till. Liv kämpar på Operan för att bli sedd, att få vara självklar och att bli accepterad. Något hon redan har tillbringat en stor del av sitt liv att kämpa med.
Åh, jag tyckte så mycket om den här boken. Från början till slut. Det var en väldigt stark läsupplevelse som gjorde intryck på mig. Rekommenderas varmt. 💕

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s