Sommaren på Nornö av Jennifer Anglade Dahlberg

Det här är en riktigt bra, välskriven och stämningsfull bok om ursprung, komplicerad mor- och dotterrelation och om att växa upp.

Boken utspelar sig på fiktiva Nornö i Stockholms skärgård. Zoë har växt upp där och så har även hennes mamma Linn gjort. Tillsammans med mormor Agnes driver de öns handelsbod. Linn blev gravid i unga år efter ett hett möte på Hultsfredsfestivalen. Hennes graviditet tog död på många av hennes framtidsdrömmar och i stället för att komma bort från Nornö blev hon kvar, dessutom med ett barn. Zoë växer upp utan att veta vem hennes far är men nyfikenheten efter honom har alltid funnits där. I smyg söker hon fakta om vem han kan ha varit. Med en haitisk-amerikansk pappa har hon alltid stått ut från mängden och hon söker tillhörighet. Linn vill däremot inte veta. Hon har nog med sina egna problem.

Den här boken handlar väldigt mycket om identitet, att känna att man inte passar in. Vi får följa Linn i sin ungdom när hon kämpar för att hitta sig själv och att hitta ett sätt att komma ifrån Nornö. När hon blir gravid med Zoë raseras de planerna, vilket påverkar mor- och dotterrelationen. I nutiden kämpar hon fortfarande med att hitta rätt i livet, samtidigt som även Zoë söker svar på sin identitet. Stämmer det som Linn berättat om hennes pappa? Finns han kanske någonstans där ute?

Jag tyckte väldigt mycket om språket och känslan i den här boken. Det var underhållande och medryckande läsning som var svår att släppa. Miljön är smått fantastisk, en riktig skärgårdsidyll. Dessutom har ön en egen mytologisk historia med de tre runstenarna Nornorna som får betydelse för berättelsen. Den detaljen gillade jag.

Jag älskade delen om när Zoë letar efter sin pappa. Det var gripande och stark läsning som berörde mig. Förutom sökandet efter identitet innehåller den här boken vänskap, sommarkärlek, framtidsdrömmar, otrohet, familj och framför allt – sommar. Sommarkänslan i den här boken är total. Det här är sommar i en bok.

Annons

2 tankar på “Sommaren på Nornö av Jennifer Anglade Dahlberg

  1. Pingback: Sommaren på Nornö av Jennifer Anglade Dahlberg

  2. Pingback: Sommaren på Nornö av Jennifer Anglade Dahlberg | Lottens Bokblogg

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s