Julkalendern genom tiderna av Caroline Cabot

24 JULI – har jag fått lära mig av julbloggare är en dag då man ska fira. Jag hade egentligen tänkt kolla på julfilm, men i stället blir det sandstrand och tält i dag. Funkar rätt bra det med. Men dagen till ära vill jag passa på att tipsa om en riktigt härlig julpärla.

I den här boken presenteras alla julkalendrar, från starten till förra årets. Vi får veta hur fenomenet uppstod, vad de handlar om, vilka som gjort dem och vilka skådespelare som var med. Extra roligt är att få veta hur kalendrarna togs emot av publiken. Ibland värsta folkstormen och ibland älskad av alla – och så alla skalor där emellan. Förutom fakta och bilder finns också fina, personliga och ofta humoristiska intervjuer. Hur var det t.ex. att jobba som svansoperatör för Pelle Svanslös? Så kul läsning!

Den första kalendern jag minns borde vara 1982 då det var Albert och Herberts jul. Då var jag 5 år och satt säkert klistrad framför tv:n. Därefter känner jag igen flera kalendrar till det plötsligt tar stopp. Jag antar att jag inte kollade som tonåring eller som ung vuxen. De senaste åren kände jag igen för nu är det mina barn som sitter som klistrade.

Det enda jag saknade från boken är bilder på själva papperskalendrarna. Det hade varit jätteroligt att få se och minnas.

Det här var en riktigt härlig nostalgitripp samtidigt som det var intressant och lärorik läsning. En riktigt bra bok att antingen läsas själv eller ge bort i present. En bok man blir glad av att läsa för alla julminnen den väcker. Det är _nästan_ så att den fick mig att längta till jul. 🎅🏻🤶🏻

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s