Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes

Jojo Moyes är en favorit, även om jag inte älskat allt hon skrivit. Den här boken påbörjade jag redan för några år sedan, men fastnade då jag tyckte den var så svår att komma in i. Men nu såg jag att den kommer på bio, med premiär redan på fredag, och jag vill ju läsa boken innan jag ser filmen.

Boken utspelar sig i London 1960 och 2003. I dåtidens kapitel möter vi Jennifer Sterling när hon precis vaknat upp efter en bilolycka. Hon har delvis tappat minnet och hennes närmaste verkar inte riktigt vilja fylla i minnesluckorna. Hennes man känns främmande och är de verkligen lyckliga? När hon hittar ett kärleksbrev skrivet till henne, undertecknat med B, inser hon att hon haft en kärleksaffär och var på väg att lämna sin man. Men vem är B?

I nutid hittar journalisten Ellie kärleksbrev i arkivet och börjar luska i vem som skrev dem. Hon kan känna igen sin egen historia i dem då hon själv har ett förhållande med en gift man. Men vem var B och fick deras kärlek ett lyckligt slut?

Även den här gången var det svårt att komma in i boken. Det finns inga tidsmarkörer inför varje kapitel och jag hade svårt att hänga med om vi mötte Jennifer före eller efter olyckan. Det tog ett tag att hänga med där faktiskt.

Den bästa delen är den från 60-talet eftersom den också visar hur det var att leva på den tiden. Som kvinna förväntades man ”ta hand om sig” och vara ett smycke åt sin man. Smal midja, välvårdad frisyr och kläder var några saker man skulle ha koll på. När barnen kom kunde man dra sig tillbaka och skippa festerna. Det ansågs ok. Då kunde mannen i stället ta med sig sin älskarinna. Det var ju inte direkt upplyftande läsning om hur det var att vara kvinna på den tiden.

Det här var inte min favorit av Moyes. Det var ok läsning som blev bra först mot slutet, men vägen dit var lite för kringelikrokig. Men jag ser väldigt mycket fram emot att se filmen för jag tror att det här kan bli riktigt bra på en filmduk. Hoppas bara att den kommer hit till Jönköping. Just nu finns den inte uppsatt i alla fall.

Annons

3 tankar på “Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes

  1. Pingback: Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s