Vänligheten av John Ajvide Lindqvist

Det här är en av de nominerade till Årets bok och jag ska erkänna att jag inte hade läst den annars. Jag läser ju alla de nominerade det här året. Men det jag läst tidigare av John Ajvide Lindqvist har varit så läskigt plus att boken med sina 716 sidor är för mycket tegelsten för att locka. 😅 Men det var bara att hugga in.

Huvudperson i den här boken är en gul container som plötsligt står där i Norrtäljes hamn. När det slutligen bestäms att den ska öppnas väller något ut som förändrar människor och gör dem mindre vänliga mot varandra.

Förutom containern får vi följa sex personer. Siw och Anna är nära vänner och Siw har en förmåga som gör att hon kan höra saker i framtiden. Johan, Max och Marko är gamla barndomsvänner och även Max har en förmåga att kunna se in i framtiden. Och så har Markos syster Maria också en stor del i handlingen.

I en så här tjock bok ryms ju mycket och jag tyckte att det blev lite väl många trådar ibland. Jag hade velat ha mer av containern och dess historia och att den hade fått större utrymme i berättelsen. Slutet var nog det jag gillade mest med hela boken. Så himla glad att den slutade så starkt.

Innan jag läste boken fick jag veta att det var mycket prat om vikt så jag var redan förberedd på det. Siw och Anna beskrivs som tjocka och det är ett sådant tjat om deras vikt hela boken igenom. Andra människor (och de själva) bedömer dem utifrån deras storlek och det blir både tröttsamt och ledsamt i längden. Bokens tredje huvudperson Maria är i stället en underskön fotomodell som alla killar vill ha. Vikt- och utseendefixeringen drar ner helhetsintrycket för boken. Det blev för mycket av det.

Ungefär halvvägs in i boken var jag rätt mätt på att läsa den. Det kändes upprepande och stiltje på samma gång och jag ville bara komma vidare och få svar på hur det skulle sluta. Vi får följa de sex personerna både i nutid och till viss del under deras uppväxt och det är just det som gör berättelsen så spretig och långsam.

Sammanfattningsvis är det här ok läsning med ett djupt budskap, men den får inte min röst i Årets bok.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s