Familjen Winther Om du vill ha mig av Katrine Wessel

Det här är den andra delen om överklassfamiljen Winther i 1800-talets Trondheim. Jag tyckte den första delen var bra, men den här är ännu bättre. Nu har karaktärerna satt sig och man har lärt känna dem, vilket gör att storyn kring dem flyter bättre och blir mer intressant. Man vet deras egenheter och vad man kan förvänta sig av dem.

I den här delen ligger större fokus på den yngre brodern Fredrik som här får dra ett tungt lass, men även den bångstyriga Rose får mycket plats. Flera av familjens anställda får också ta plats, något som jag tyckte var väldigt intressant. Karen drömmer om att bli lärarinna, men vid faderns död börjar hon i stället jobba hos familjen Winther för att hjälpa till med familjens försörjning. När hon lär känna den upproriske arbetaren Alfred sätts hennes lojalitet på prov. Han berättar omständigheterna kring hennes fars död och hon vet inte om hon ska sätta sin arbetsgivare, sin dröm eller sin kärlek främst. Dessutom är hennes mamma beroende av hennes lön. Hon vågar inte riskera sin anställning.

Jag ska inte avslöja vad som händer i första delen, men den slutar med en riktig cliffhanger och det gör även denna andra del. Hade jag haft tredje delen här hemma hade jag direkt kastat mig över den, men den kommer ut först nu i veckan. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta läsa serien och se vad som händer.

Det här är ju en historisk roman och allt utgår från familjen Winther och deras vänner och anställda. Det är en tid när arbetarklassen tar större plats och ställer krav, när kvinnors roll diskuteras. Kvinnor som tidigare mest bara hållit sig hemma i väntan på att bli bortgifta börjar nu vilja arbeta och välja sin kärlek själv. Det blir krockar mellan traditioner och det nya moderna livet.

Den här två första böckerna i serien har varit fulla av intriger, familjehemligheter, kärlek, klasskamp, härliga miljöer, dramatik på hög nivå. Det bådar gott inför kommande delar.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s