Vera Malms vidunderliga äventyr av Tomas Tivemark

Den här boken lyssnade jag på inför bokcirkeln med Feelgoodkollektivet.

När Vera Malm är 18 dör hennes morfar som har varit hela hennes värld. Gården där de bor måste säljas och Vera tvingas flytta till Stockholm där morfaderns bror bor. De är väldigt olika som personer och har inte träffats på många år. Vera visste inte ens om att han fanns. Alla som träffar Vera förändras och mjuknar. Hon tar så småningom även dit sin ko Ella. Hon blir vän med toppolitiker och värstingar och lyckas påverka såväl svensk politik som starta en folkrörelse.

Boken har jämförts med både Forrest Gump och Eleanor Oliphant, och det gör ju att man får rätt höga förväntningar. Jag lyssnade som sagt på boken och ungefär halvvägs funderade jag på att ge upp eftersom den aldrig riktigt grep tag i mig. Jag lyssnade klart ändå, men den blev aldrig den läsupplevelse jag förväntat och hoppats på.

Jag trodde det skulle vara en varm och charmig feelgood med fokus på Vera och hennes förmåga att tala med djur och hennes sätt att även värna om både människor och miljö. I stället kändes det som en politisk bok där den verkliga politiken sipprade igenom lite för mycket för min smak. Och fotboll. All denna fotboll i boken. Jag verkligen avskyr fotboll och fick plåga mig igenom matcher och fotbollsprat.

Den här boken har fått väldigt fina omdömen så kanske var det helt enkelt inte en bok för mig. Kanske var det fel bok vid fel tidpunkt? Tycker du att den låter intressant kanske du ska lita på andras omdömen mer än mitt. 😊

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s