Fyrvaktarna av Emma Stonex

Den här boken blev jag jättenyfiken på att läsa när jag hörde talas om den för första gången. I december 1900 försvann tre fyrvaktare från ett avlägset beläget fyrtorn. De var spårlöst försvunna och fallet löstes aldrig, men teorierna har varit många. Var det ett naturligt försvinnande eller kanske ett sjöodjur? Den här boken har inspirerats av fallet, men är helt skönlitterärt.

Boken utspelar sig dels 1972 och dels 1992. I 70-talets del får vi följa de tre fyrvaktarna Arthur, Bill och Vince och det mycket speciella livet på fyrtornet mitt ute i havet. De har bara själva fyren att vistas i – inget land runtom. Där vistas de flera veckor i taget innan de får åka hem några veckor.

Men så en dag när båten kommer för att byta av är de alla tre försvunna. Dörren är reglad inifrån, bordet är dukat och alla klockorna har stannat på kvart i nio.

Tjugo år senare dyker en författare upp för att intervjua Helen, Jenny och Michelle för att nysta i vad som egentligen hände deras män.

Jag trodde den här boken skulle vara mer kuslig och kanske läskig, men det är snarare en psykologisk relationsroman. Hemligheter, erkännanden och misstankar kommer fram och som läsare får man sakta men säkert pusselbitar till vad som hände. Det är väldigt intressant att läsa om livet på fyren, och när jag tänker på hur instängt det måste ha varit nästan kryper det i kroppen. Tänk att aldrig kunna gå ut och gå en runda? Eller att behöva sova i en bananformad säng? Bara ha hav som granne?

Den kanske inte var fullt så spännande som jag trott, men det var ändå underhållande och intressant läsning. Jag har självklart googlat på det verkliga fallet som boken har inspirerats av, och efter att ha läst den här boken kanske misstankarna klarnar lite. Men lite kuslig läsning är det allt.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s