Haven som skiljer oss åt av Gill Thompson

Den här boken var en stor läsupplevelse och särskilt när man vet att den baseras på verkliga händelser.

Jag läste en intervju med författaren Gill Thompson som fick upp ögonen för historien när hon hörde premiärministern be brittiska barnmigranter om ursäkt. De skickades till Australien i samband med andra världskriget. Barnen hade fått veta att deras föräldrar var döda, men i flera fall var det falskt. Författaren har intervjuat flera av dessa barnmigranter inför den här boken.

När Jack är 5 år hamnar han på barnhem. De säger att hans mamma dog i en explosion, men han släpper aldrig tron på att hon lever. Men varför kommer hon aldrig och hämtar honom? Några år senare blir barnen erbjudna att åka till Australien där de lovas få bo på en gård där de ska få lära sig köra traktor, rida och där de kan plocka apelsiner direkt från träden. Men väl framme inser de att de snarare hamnat i en mardröm. De tvingas arbeta hårt, får knappt mat och utnyttjas på alla sätt och vis. Jack fortsätter hålla hoppet om modern, men när ett par låter honom flytta hem till dem och vara en del av deras familj är det ändå ett bättre liv. Kanske kan hans mamma hitta honom även där?

Samtidigt kämpar en ung kvinna med att återfå sitt minne om vem hon är. Hon bor på sjukhus och vet inte ens sitt eget namn. Det enda hon vet är att hon har glömt något viktigt.

Den här boken gick inte att släppa taget om när jag börjat läsa. Jag sträckläste den för att få veta hur det skulle gå för Jack och de andra. Det här är en så otroligt stark, berörande och gripande bok som jag verkligen vill rekommendera vidare. Den kommer definitivt finnas med på min Årets bästa-lista i slutet av året. Missa inte denna pärla till bok! Ett måste om man gillar historiska romaner.
.
.
.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s