Kvinnan med stjärnan av Pam Jenoff

Vilken bok det här var. ♥️ Ännu en historisk roman inspirerad av verkliga händelser. En stark och gripande berättelse från andra världskrigets fasor. Jag fick boksmälla av den här boken. Vad läser man efter en sådan här bok?

Året är 1943 och platsen är Kraków. I boken möter vi två unga kvinnor med helt skilda förutsättningar och liv, men som finner vänskapen i denna hemska tid. Sadie och hennes föräldrar söker skydd i tunnlarna under staden, i ett försök att undkomma nazisterna. Ella kommer från en förmögen familj, men efter faderns död tvingas hon bo kvar med styvmodern som fick ärva allt. Styvmodern ser till att ge dem fördelar genom att umgås nära med högt uppsatta tyska militärer, något Ella avskyr. När Ella går ett ärende får hon av en slump syn på Sadie som tittar upp genom ett galler i gatan. De börjar försiktigt prata, vänskap uppstår och Ella känner att hon fått en chans att hjälpa till.

Livet i tunnlarna är både fruktansvärt och farligt. De har ont om mat, måste vara tysta och är helt beroende av den hjälp de får utifrån. De vet inte hur länge de måste stanna där och när som helst kan de upptäckas och hittas.

Den här boken är en riktig bladvändare som höll mig i sitt grepp från början till slut. Det är hemskt och sorgligt samtidigt som det är hoppfullt. Ella och fler runt henne kämpar i hemlighet mot nazisterna och riskerar sina liv i kampen.

Det är en fängslande och stark berättelse om vänskap, familj, mod, drömmar och hopp. Om människans förmåga och vilja att överleva. Och så Sadies och Ellas fina vänskap där de båda lär av varandra och vågar lita på den andra.

Jag är väldigt förtjust i historiska romaner och har läst många som utspelar sig just under andra världskriget. Det här är definitivt en av de bättre och jag blir nyfiken på att läsa mer av samma författare.
.
.
.

2 tankar på “Kvinnan med stjärnan av Pam Jenoff

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s