Biodlarens löfte av Fiona Valpy

Ännu en fantastisk och gripande historisk roman med starka livsöden. 🧡

Den här boken har flera saker som jag gillar – det är en historisk roman som utspelar sig under andra världskriget och den innehåller två parallella berättelser. Vartannat kapitel befinner vi oss under andra världskriget och i vartannat är det nutid. Och jag tycker lika mycket om båda berättelserna.

I nutid möter vi Abi som lite motvilligt hamnat på ett yogaretreat på den franska landsbygden. Under en promenad går hon vilse och när ett regnoväder kommer har hon turen att plockas upp av en kvinna som tar med henne till ett gammalt slott i närheten. Abi får sommarjobb där och får under sin vistelse höra berättelsen om Eliane som skötte bikuporna i slottets trädgård i slutet av 30-talet. Det är en berättelse om stort mod och kärlek under brinnande krig. Om motståndsrörelse, lojalitet, ändrade framtidsplaner och hur vardagslivet vänds upp och ner när nazisterna kommer och tar över allt.

I början tyckte jag att läsningen gick lite segt, men när pusselbitarna började komma och Abis egen berättelse tog form var jag fast. För hennes berättelse är minst lika stark och gripande som Elianes är. Hon har en stor sorg att bära och en själ att läka. Därefter var jag helt tagen denna bok. Både Abis och Elianes berättelser handlar om att hitta sin inte kraft, att kämpa och att göra motstånd. Två starka kvinnor med väldigt olika livsöden, men som förenas i denna inre kraft.

Det här är andra delen i den fristående serien Krig och kärlek. Jag har inte läst första delen, men Elianes syster Mireille ska återfinnas i den om jag förstått det rätt. Den hamnar på läslistan för jag vill gärna läsa mer av denna författare.

Gillar du historiska romaner om starka livsöden vill du inte missa denna.
.
.
.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s