Leons bok av Gabriel Francke Rodau

Den här boken gav mig en ny inblick i följderna av andra världskriget. Här möter vi Leon, sonen till två överlevare av Kriget. En andra generationens förintelseöverlevande. Boken handlar mycket om de förväntningar och förhoppningar hans föräldrar haft och som har påverkat hans val genom hela livet.

När Leon är 70 år dör hans fru Rakel. De fick aldrig några barn och under det judiska sorgeåret börjar han reflektera över livet som varit. Femtio år tidigare var hans stora kärlek Anna och han har aldrig kunnat glömma henne. Hon var inte judinna och Leon ville ha judiska barn. Hans mamma kunde heller aldrig acceptera henne då hon önskade att han skulle hitta en judisk fru. Anna lämnade till slut honom abrupt och han mötte i stället Rakel som var allt hans mor drömt om. De gifte sig och fick 50 år tillsammans men de kunde aldrig få barn.

Nu tänker han tillbaka på livet som aldrig blev, på allt han har saknat och han inser att han måste kontakta Anna. Få en andra chans i livet.

Det här är en kärlekshistoria om den stora kärleken och om att det aldrig är för sent. Det är väldigt fint och avskalat berättat och man får nästan känslan av att kika in i någons personliga dagbok. Tankar om livet, sådant man har försakat för att ens andra hälft inte velat. Leon tar små steg till att börja leva det liv han egentligen velat leva.

Det känns fint att läsa den här boken direkt efter en historisk roman om andra världskriget. Det känns nästan som att få läsa fortsättningen, vad som hände efteråt och hur det påverkar människor i generationer efteråt. Leons föräldrar vill inte prata om Kriget, men han hör deras skrik om nätterna.

Och Hanna, vännernas dotter som Leon får en så fin relation till. Åh vad jag tyckte om deras vänskap och omtanke om varandra.

Det här var en annorlunda, finstämd och vacker berättelse som jag varmt rekommenderar.
.
.
.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s