Bortrövad-serien av Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom

Här kommer ett tips på en spännande, magisk och lite läskig bokserie för ca 9 år och uppåt. En serie fylld av magiska väsen i form av troll, tomtar, mylingar, skogsfrun, näcken m.fl. Varelser som människor har mött i verkliga livet, i alla fall om man ska tro på de historier som finns nedtecknade.

Jag är uppvuxen på en hästrygg i Smålands djupa, täta och mörka skogar. Att vara ute och rida i mörkret som barn bäddar verkligen för att fantasin kickar igång och det var många gånger man tyckte sig se och höra mystiska väsen där i skogen. Därför var detta lite extra spännande läsning för mig. Jag vill gärna tro att det finns någon form av magiska väsen även i verkligheten. Vore det inte roligt om det i alla fall fanns små tomtar på riktigt?

I serien möter vi Li och Tim som i de första böckerna har rövats bort och vaknar upp hos Skogsfrun respektive trollen. Därefter får vi följa dem i deras kamp att ta sig hem igen, genom skogen med alla dess faror och mytologiska väsen som försvårar vägen för dem.

Böckerna har korta kapitel som är spännande och fängslande. Berättelsen presenterar hela tiden nya väsen och faror och det är bra driv. I slutet av varje kapitel finns fantastiska illustrationer som sammanfattar kapitlet. Dessa illustrationer bidrar verkligen till den magiska känslan och stämningen i böckerna. Allra sist finns en faktadel om de olika väsen man får möta i boken och det är både intressant och lärorikt.

Både dottern och jag har läst och tyckt om den här serien. Jag tror den skulle funka fint även som högläsning och jag tänker att när sonen är lite större ska jag läsa den för honom.

Rekommenderas för barn som gärna vill ha något spännande och lagom läskigt. Korta kapitel, bra driv och luftig text gör att den funkar bra även för den som tycker läsning är lite jobbigt.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s