Fardus & Malte Papegojkaoset av Camilla Ceder och Hanna Granlund

Här kommer tips på en rolig, färgglad och mysig bok för ca 6 år och uppåt. Att läsa högt och titta tillsammans på de fantastiska illustrationerna, eller läsa själv om man har lite mer läsvana.

Boken handlar om bästisarna Fardus och Malte med Fardus som berättare. De bor grannar och är bästa kompisar men gillar olika saker. Fardus älskar att läsa och lånar böcker på biblioteket på löpande band. Malte älskar djur och drömmer om att åka på ridläger, medan Fardus är lite rädd och tveksam inför djur. En dag har Malte fått en papegoja som husdjur. En väldigt busig och skränig papegoja som tuggat hål och bajsat på Fardus tröja. Papegojan behöver helt klart uppfostras och tränas. Men hur gör man det?

Det här är både rolig och tänkvärd läsning. Papegojan gör att det blir många tokiga situationer, och de många illustrationerna ger boken lite känsla av ett seriealbum. Det gillar jag. Samtidigt finns det en underton av osäkerhet och rädsla då vännerna är så olika och Fardus är rädd för att förlora sin vän pga dessa olikheter. Rädsla för utanförskap och ensamhet, något som är lätt att känna igen sig i. Förutom en mysig lässtund bjuder alltså boken på mycket som är tänkvärt och som man kan prata om efteråt.

Boken har stor och luftig text med många illustrationer, men eftersom den är relativt tjock passar den bäst för den med mer läsvana, eller att läsa högt. Om jag fattat rätt kommer det en fortsättning om Fardus och Malte? Det här lockar definitivt till att läsa mer om.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s