Andarnas hus av Isabel Allende

En omläsning av en klassiker blev det i går. Efter att ha läst Pablo Neruda blev jag sugen på mer spanska och eftersom jag länge varit sugen på att läsa om just Andarnas hus föll valet på den. Första gången jag läste den var 1995 och jag var 18 år. Jag älskade både bok och film innerligt, så att läsa om den var med viss rädsla.

Men jag älskade den lika mycket den här gången. Vilken fantastisk bok detta är, Allendes debut dessutom. En mustig familjekrönika fylld med drama, politik, kärlek och magisk realism. Jag kanske läste den med lite andra glasögon nu när jag är äldre, men den hade samma glöd och intensitet som jag mindes.

I boken får vi följa en familj i flera generationer. I centrum står Esteban Trueba som bygger upp en stor gård och som är en grym och mäktig man som många fruktar. Han gifter sig med Clara som kan förutspå händelser. Tillsammans får de flera barn, men det är dottern Blanca som vi främst får följa. Hon är upprorisk och vill gå sin egen väg, till faderns stora ilska. Mitt i allt detta kandiderar Esteban till presidentposten och starka politiska krafter sköljer genom landet.

Även om boken har en mäktig patriark är det här ändå till stor del kvinnornas historia. De får utstå många grymheter och svårigheter och kämpar för rösträtt och samma rättigheter som männen. Esteban begår mycket våld på kvinnor, men efter att tiden går förlorar han sin makt. Kvinnorna tar över, står på sig och går sin egen väg. Med hans dotter och dotterdotter kommer nya tider.

Jag skulle så gärna vilja se om filmen också. Jeremy Irons, Meryl Streep, Glenn Close, Winona Ryder och Antonio Banderas – så många fantastiska skådespelare i denna film. Varför är det så svårt att se äldre filmer på streamingtjänsterna?

Och så måste jag läsa mer av Isabel Allende. Det har jag sagt i flera år nu.
.
.
.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s