Du är inte längre min dotter av Frida Boisen

Jag har precis läst ut denna oerhört starka, gripande och viktiga bok. Jag började med att lyssna på boken för Frida Boisen gör en så fantastisk inläsning av boken att det känns som om hon går där bredvid och berättar. Sista halvan valde jag att läsa, men med hennes röst i huvudet under hela läsningen.

Frida Boisens förra bok Berätta aldrig det här handlade om hennes mamma, men hennes egen dotter ställde henne mot väggen efter att ha läst den. ”Du kan inte mena på allvar att du har förlåtit din pappa?” Så det blev även en bok om hennes pappa, med hjälp av sina gamla dagböcker fyllda med otroligt tuffa och jobbiga minnen.

Det är en berättelse om en pappa som snabbt gifter om sig efter skilsmässan och i stort sett väljer bort sin dotter. Men så får han ett stort jobb i Jakarta och vill att Frida ska komma och tillfälligt bo och gå i skolan där. Det blir en tid fylld med alkohol, hårda ord och våld i hemmet. Och med pappans fru som så tydligt visar sin avsky.

När jag läser vill jag hoppa in i boken och krama den lilla Frida som blir sviken så av de vuxna omkring sig. Hon försöker hela tiden läsa av, anpassa sig, vara så som situationen kräver för att bli sedd och få kärlek. Och precis som hon själv skriver är det helt ofattbart hur en förälder kan göra så mot sitt eget barn.

Jag hittar knappt några ord för att skriva om den här boken. Jag har gråtit och levt mig in i den så starkt och tänkt även på min egen pappa som i stort sett försvann ur mitt liv efter skilsmässan. Jag har tack och lov sluppit våld, men kan känna igen mig i att försöka bli sedd och älskad men alltid bli bortvald.

Både den här och den förra boken är så viktig läsning som jag varmt rekommenderar att lyssna på/läsa.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s