Vår blodiga historia – Kalla kårar och maskeradbal av Annika Meijer med illustrationer av Lina Blixt

Tips på ryslig läsning från ca 9 år och uppåt. För mig som vuxen var det här både intressant och lärorik läsning om några historiska händelser.

Detta är andra delen, och den här gången handlar det om åren 1658-1792. Varje kapitel inleds med en skönlitterär berättelse som levandegör ett avsnitt ur vår historia. Därefter kommer ett avsnitt med fakta om händelsen.

Sex spännande berättelser som bl.a. avhandlar mordet på Gustav III på maskeradbalen, branden på Stockholms slott och häxjakt.

För mig som är intresserad av historia var det här väldigt intressant och spännande läsning. Dottern, 10 år, har också läst och hon berättade lyriskt efteråt om vad hon hade läst. När fakta och saga blandas blir det så tydligt och lättare att förstå och leva sig in i. Texterna illustreras också med svartvita illustrationer som verkligen bidrar till den lite rysliga stämningen i boken.

Det är ju inga ”snälla” saker som berättas i boken, men min dotter tyckte inte att det blev läskigt. Det här är ju sådant som faktiskt har hänt och det kan ge fina samtal kring skillnaden mellan nu och då.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s