Jag firar inte jul av Therése Johansson

Den här julboken lyssnade jag på och den visade sig vara både mysig och hjärtskärande på samma gång.

Lizzie firar inte jul. Efter föräldrarnas skilsmässa tyckte mamman synd om sig själv och hade alltid fest hemma med kompisar på julafton, vilket gjorde att Lizzie växte upp med att avsky julen. Hennes storasyster Ellen firade alltid jul med pappan i fjällen, men Lizzie har aldrig riktigt talat om hur hon har känt.

Hon jobbar på café i Gränna och när den ensamstående Marcus och hans dotter Elin kommer dit, kan hon inte låta bli att notera hur snygg han är. Elin har i sin tur i hemlighet önskat sig en bonusmamma i julklapp och hon tycker att Lizzie verkar vara ett bra val.

Lizzies historia med en mamma som är alkoholist och en pappa som varit frånvarande har förklarligt nog satt sina spår och gör ont att höra. Jag förstår att hon inte firar jul med tanke på hennes historia. Men det är också värmande att höra om hur positivt mötet med Marcus och Elin påverkar henne. Lizzie är en karaktär man vill att det ska gå bra för och man vill ge henne romantik, julglädje och att få se hur en familj kan vara.

En del av berättelsen är ur Elins perspektiv vilket jag tyckte var fint. Det passade in bra i handlingen.

Jag lockades att lyssna på den här boken eftersom den utspelar sig i grannstaden Gränna. Trots att den heter ”Jag firar inte jul” bjöd den på julkänsla eftersom alla andra runtom Lizzie firar jul. Det är liksom svårt att undvika, särskilt när man jobbar på café. Det här är en underhållande och härlig julbok med allvarlig underton som jag varmt kan rekommendera.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s