Att välja ett liv av Marie Lok Björk

Det här är en otroligt fin och välskriven historisk roman som utspelar sig i Sverige 1921. Kvinnlig rösträtt har införts och kvinnor blir nu också myndiga vid 21 års ålder och får behålla det även vid giftermål. Men fortfarande får kvinnor inte leva sina liv som de själv önskar, vilket huvudpersonen Ottilia blir varse.

Vi möter Ottilia när hon ska fylla 21 år, vilket gör henne myndig och hon ska avslöja för sina föräldrar att hon är kär och ska gifta sig. Men hennes familj är lanthandlare och Åke anses inte värdig. Hon får trots allt inte bestämma själv och föräldrarna ger henne ett omöjligt val.

Några år senare är hon tvåbarnsmamma, ensamstående och utkastad av familjen. Hon går från välstånd till att bli statare, vilket betyder kost och logi men nästan ingen lön. Ska hon aldrig få välja och styra över sitt eget liv?

Den här boken är ett stycke svensk historia och det är ibland svårt att förstå att det faktiskt bara är hundra år sedan detta hände. Boken är verklighetsbaserad och Ottilia är författarens morfars mor. Genom noggrann research och via släktingar har Marie Lok Björk lyckats mejsla fram Ottilias starka och gripande livsöde. En historia om viljan att få välja sitt eget liv, kärleken till sina barn men också om kvinnans utsatthet. Jag är otroligt imponerad över Ottilias mod och beslutsamhet.

Det här är en känslosam och stark skildring av ett livsöde som går rätt in i hjärtat. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken när jag börjat läsa. Jag ville bara läsa vidare och få veta hur det skulle gå för Ottilia och barnen. Efter läsningen lyssnade jag på ett väldigt intressant samtal på Bazars fb-sida där Marie Lok Björk och Karin Linge Nordh samtalade om boken. Rekommenderar både bok och författarsamtalet varmt.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s