Thornhill av Pam Smy

Det här var en kuslig och ryslig grafisk roman som var en annorlunda läsupplevelse.

Boken har två olika berättelser, en ordlös som berättas helt i bilder och den andra i form av en dagbok. Det är Ella som vi får följa i nutid i bildform. Hon bor granne med ett förfallet gammalt flickhem där hon märker att det finns en hemsk historia att berätta. Hon smyger omkring runt och i huset för att leta ledtrådar.

Dagboken är skriven 1982 av Mary som bodde på flickhemmet. Vi får följa hennes tankar om livet där och de saker som pågår. Något står inte rätt till…

Illustrationerna är mörka och kusliga och ger kalla kårar. Vissa små detaljer sätter tonen för ett helt uppslag och ger pusselbitar till vad det är som pågår. Illustrationerna förmedlar en så stark känsla och jag tänker inte ens på att det inte finns text.

Det här var både spännande och läskig läsning. Jag gillade upplägget med en ordlös del och en i dagbok. De kompletterade varandra väl.

Jag gillar ju kusliga böcker med en spöklig underton och det här var en bok helt i min smak. Lagom läskigt men ändå så att man vände sida med viss försiktighet inför vad som komma skulle. Boken rekommenderas tydligen för ca 12 år och uppåt och det här en bok jag hade kunnat sätta i handen på flera elever under min tid som skolbibliotekarie. Och den funkar precis lika fint för vuxna läsare.

En välgjord och intressant bok med ett både rysligt och lite sorgligt innehåll. Rekommenderas!

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s