Plundringstider av Ewa Klingberg

Det är något speciellt med att läsa en bok som utspelar sig i sin egen hemstad. När man känner igen vyer och gårdar som nämns. När man kan se allt framför sig under tiden man läser. Det bidrar definitivt till läsupplevelsen.

Det här är den andra delen i serien Värnamord och vi möter än en gång journalisten Niklas. Han och hans vuxna dotter bor nu i pappans hus, och det är både givande och lite besvärligt för dem att dels bostad. När Niklas kommer hem efter en resa har det varit inbrott i huset. Inget värdefullt verkar vara borta men någon har letat efter något. Har det att göra med det fall han nystar i? Julgranskriget 1966 då två ungdomar dog?

Niklas fortsätter gå igenom sin fars olösta fall och i denna är det alltså julgranskriget som är i fokus. Boken utspelar sig både i nutid och under 1966 där vi som läsare får följa med i det beryktade julgranskriget som leder till att två personer dör. I den här boken tycker jag att den nutida delen är mest intressant. Vi får lära känna Niklas mer och få en tydligare bild av honom som person. För mig var inte själva julgranskriget så intressant att läsa om och jag är för ung för att känna till något om det. Däremot tycker jag om att läsa om detaljerna för den tiden och framför allt när miljöer och gatunamn nämns. Jag kan tydligt följa med i cykelturer när det nämns vilken gator de åker på. Jag gick på Apladalsskolan och hade inte koll på den gamla skolan som låg där tidigare.

Det här är egentligen fel genre för mig och jag ska erkänna att jag läser serien enbart för att den utspelar sig i Värnamo. Men trots att det är fel genre finns det saker jag gillar. Jag gillar miljöbeskrivningarna, de tidstypiska detaljerna och karaktärerna. Det är underhållande läsning och jag kommer definitivt fortsätta följa den här serien.

Nu bor jag ju inte i Värnamo längre. Vi flyttade strax innan dottern skulle fylla två år och jag har lovat henne att åka dit och verkligen göra staden tillsammans. Det får bli en vårutflykt dit med hotellövernattning och sightseeing och spana in en del av de platser som nämns i boken.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s