Assembly av Natasha Brown

Ojojoj, vilken bok. Den är så drabbande och stark. Så fort jag hade läst ut den ville jag nästan läsa om den en gång till, för att verkligen se alla detaljer. En stor del av bokens storhet ligger i författarens sätt att berätta.

I boken möter vi en svart, brittisk kvinna vars namn vi aldrig får veta. Genom hennes tankar får vi följa henne under en dag. Hon ska besöka sin pojkväns välbärgade familj och tillbringa en helg på deras ställe. Utifrån sett har hon ett väldigt bra liv med ett bra jobb, en fin lägenhet osv, men genom hennes tankar får vi veta att hon är olycklig.

Hon har i hela sitt liv mött rasism. Kollegor som säger att hon har det bra som fick sin befordran tack vare sin hudfärg. Frågor om sitt hemland trots att hon är född i Storbritannien. Direkta hatiska påhopp. Situationerna är många. Men hon har fått lära sig att alltid arbeta hårdare och smartare, att vara osynlig, inte göra någon obekväm. Och nu har hon tröttnat.

Boken är skriven i stream of consiousness, utan tydlig handling och intrig. Det är i hennes tankar det händer. Hon funderar över rasism, klass, frihet, tillhörighet, utanförskap. Att aldrig riktigt passa in och höra till. Små ledtrådar här och där leder berättelsen framåt och får läsaren att se helheten. Det är så otroligt snyggt gjort och det är imponerande att detta är Natasha Browns debutbok.

Det här är ingen lätt bok att läsa. Den skakar om och berör och gör ett starkt intryck. Den fick mig verkligen att tänka till.

Boken ges ut på svenska i april med titeln ”Samling”. Missa inte denna bok!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s