Yngre med åren av Bente Klarlund Pedersen

Jag läser väldigt gärna böcker om hälsa och är både intresserad och fascinerad av hur kroppen fungerar. Det finns en hel del vi själva kan göra för att påverka hur vi mår, vilket den här boken tar upp.

Vissa saker är självklara som att rökning skadar eller att träning är bra. Men kapitlet som handlar om fåfänga kände jag var nytt. Väldigt enkelt förklarat att ser man yngre ut lever man längre.

Författaren är läkare och påpekar att allt är förankrat i forskningen, men samtidigt skriver hon i kapitlet om alkohol att man gärna väljer studier som passar ens syfte. Hon själv förespråkar mer alkohol än de flesta av sina kollegor som lyfter på ögonbrynen åt hennes något högre rekommendationer där. Kanske, funderar hon, för att hon själv gillar vin och då tittar på studier som visar att vin kan vara hälsosamt? Det får mig att fundera över kapitlet om vitaminer och tillskott där hon menar att allt sådant är helt onödigt enligt forskningen. Det låter väldigt märkligt tycker jag. Så alla studier om t.ex. d-vitamin är alltså helt fel? Nja, jag hade väldigt svårt att ta till mig det kapitlet.

Om man bortser från kapitlet om vitaminer är det här en sammanfattande och lättförståelig bok med vackra foton och detaljer som gör den tilltalande. Den sammanfattar det mesta man bör tänka på för att hålla sig frisk och (förhoppningsvis) leva längre. Och de där telomererna som jag alltid tjatar om här hemma är självklart också med i boken. 🧬

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s