Sarek av Ulf Kvensler

Det här är en av de nominerade till Årets bok. En psykologisk thriller om en fjällvandring som visar sig bli en mardröm utan dess like.

Tre vänner brukar ge sig ut och fjällvandra tillsammans, en resa alla tre längtar efter och ser framåt. När Milena detta år vill ta med sig sin nya kille känner Anna och Henrik att det inte riktigt går att säga nej. När de träffar Jacob får Anna en känsla av att ha sett honom förut, men var? På resan upp vill Jacob dessutom att de byter vandringsplats och föreslår Sarek. Han får sin vilja igenom och det blir Sarek i stället och årets fjällresa visar sig snart bli en mardröm.

Det här är spännande och ruggig läsning med otroligt målande miljöbeskrivningar, på gott och ont ska tilläggas. För som Anna uttrycker det flera gånger: ”vilket ogästvänligt jävla ställe det här är.” Det pendlar mellan vackra och storslagna vyer och ogästvänlig och farlig vildmark som är ute efter dig. Och att vara där, så utlämnad till denna vildmark i detta ångestfyllda drama som pågår. Usch. Jag ryser av obehag flera gånger under läsningen.

Det här är en bok där man verkligen blir irriterad på karaktärerna som ofta har sig själva att skylla för de misstag som begås. Alltifrån att byta resmål i sista sekunden till att inte packa rätt till att åka med någon man inte känner. Så många fel som leder till denna mardrömsresa.

Slutet är lite konstigt och jag tycker att storyn tappar fart några gånger men sammanfattningsvis var det underhållande läsning. Det blir dock ingen röst från mig. Min favorit är fortfarande densamma.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s