Breven som länkar oss samman av Anne-Lie Högberg

Det var ett tag sedan jag läste något av Anne-Lie Högberg så när den här boken landade i min postlåda var jag snabb med att läsa den. Jag har tyckt väldigt mycket om de tidigare böckerna av henne.

Den här boken utspelar sig under två olika tidsplan, ett berättargrepp jag är väldigt förtjust i.

Nutidens huvudperson är Maria som driver ett pensionat. När hon plötsligt får en stor vattenläcka får hon tillfälligt stänga. I samma veva hittar hon ett brev från sin mormor, ett brev som uppenbart aldrig nådde mottagaren i Amerika. Hon blir nyfiken på personen som skulle ha fått brevet och börjar göra efterforskningar. Har hon släkt i Amerika?

I dåtidens historia möter vi Axel. Hans familj lever ett fattigt liv, särskilt efter faderns död. Axel bestämmer sig för att söka lyckan i Amerika och endast 18 år gammal tar han båten över för att skapa ett nytt liv där.

När jag läser böcker med två tidsplan tycker jag nästan alltid mest om dåtidens historia och så är det även här. Jag tycker det är så intressant att läsa om hur livet var förr, både hur man levde men också vardagliga ting som hur man klädde sig, förde sig, pratade och vad man åt. Det blir så levande i skönlitteratur. I nutidens historia har jag lite svårt för Maria och hennes ibland märkliga agerande. Jag hänger inte riktigt med i hennes svängar och tycker att hon ibland är rätt osympatisk.

Sammanfattningsvis är det här underhållande och trivsam läsning om familjehemligheter, drömmar, livsval och en smula romantik. Det är en feelgood och historisk roman i ett. Ett tips inför semesterläsningen.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s