Paradishamn av Erika Olofsson Liljedahl

Den här boken hade jag höga förväntningar på och de infriades med råge. Varför har jag inte läst något av Erika Olofsson Liljedahl tidigare? Jag måste läsa mer av henne kände jag direkt efter att ha läst denna underbara bok.

Boken utspelar sig i Mölle under 1930-tal och vi bjuds på härliga miljöbeskrivningar från trakten. Fiskardottern Hilda är säsongsarbetare på det flotta hotellet och längtar efter att få komma tillbaka och servera. Men när hon kommer dit är inget som vanligt. Ägarens dotter Ester ska sköta hotellet i sommar och hon har i stället placerat Hilda i bykstygan, trots hennes fina vitsord från tidigare år. Ester verkar ha något emot Hilda, men vad?

Ester vill egentligen inte alls ha hand om hotellet. När hennes vänner från Köpenhamn kommer blir hon glad för sällskapet, särskilt Carls. Men Carl verkar inte alls vara intresserad av hennes sällskap och han verkar dessutom ha lite för mycket samröre med Hilda.

Den här boken har lika fångande innehåll som språk. Det pågår en konflikt mellan Hilda och Ester, men det bubblar också på flera andra håll och det finns dolda hemligheter som är på väg upp till ytan. Det fina folket ska hålla sig borta från de anställda och det handlar mycket om vad som passar sig eller inte. Jag älskar de tidstypiska miljöerna, kläderna, hur man pratar och för sig.

Även hotellet har en egen roll och har egna kapitel som den allvetande, ett grepp som jag älskar. Det, tillsammans med flirten till de grekiska myterna bidrar till att detta är en fullpoängare för mig. Det är familjehemligheter, drama, konflikter, vackra miljöer och tidstypiska detaljer. En välskriven och spännande historisk roman när det är som bäst. Missa inte denna fina läsupplevelse!

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s