Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Den här boken har stått på läslistan sen den kom ut och jag kan inte förstå varför jag dröjt så länge med att läsa. En så fin, varm och läsvärd berättelse det här är.

Boken utspelar sig 1936 och den 17-åriga Betty lämnar sin norrländska hemstad för att bli hembiträde hos en doktorsfamilj på Östermalm i Stockholm. Livet som hushållerska blir hårdare än hon trott då doktorinnan har höga krav som inte går att leva upp till. Betty får en vän i Viola som jobbar i grannhuset. På tåget till Stockholm lär Betty känna Martin Fischer, en universitetslektor av judisk börd. De brevväxlar och inleder senare en relation som leder till förlovning. Men så försvinner han plötsligt och lämnar Betty i både ovisshet och förtvivlan.

Det här är verkligen fängslande läsning, en bok som är svår att lägga ifrån sig. Jag tycker så mycket om Betty och hejar på henne. Det handlar om ungdomlig framtidstro, klasskillnader, vänskap och kärlek. Vi bjuds på tidstypiska detaljer och miljöer och det känns nästan som att vara där på plats. Medryckande, välskriven och intressant läsning. Det är inte svårt att förstå att den nominerats till Årets bok och jag ser fram emot att läsa fortsättningen i höst.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s