I päronträdets skugga av Caroline Twamley

Så fin läsning den här boken bjöd på. En så fint skriven historisk roman som utspelar sig både under andra världskriget och i nutid. En ren fröjd att läsa.

Boken utspelar sig i den lilla fiskebyn Glemmebeka. År 1943 får vi följa Elin och hennes familj. Hennes far och bror är fiskare och när de ger sig ut med båten oroar sig Elin och hennes mor. Tyskarna finns där ute och båtarna hotas både av minor och av tyskarna själva.

I nutid möter vi Rosalie som kommer till huset i Glemmebeka för semester. Hon är nyskild och har inte så nära relation till sina två barn. En dag stöter hon på Kristin som tror sig ha en koppling till huset, men hennes information verkar inte stämma. Det är först när Rosalie hittar en gammal dagbok på vinden som hon förstår att det finns familjehemligheter som legat gömda i alltför många år. Vad hände egentligen i Glemmebecka 1943?

Åh vad jag tyckte om den här boken. Historisk roman, två olika tidsplan, familjehemligheter – precis de ingredienser jag gillar. Dessutom är den så fint skriven. Det är stämningsfulla miljöbeskrivningar som får det att kännas som om man är där på plats och upplever allt tillsammans med karaktärerna. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken när jag börjat läsa – jag ville ha svar på alla frågor.

Det här var fängslande, underhållande och samtidigt lärorik läsning. Det är intressant att läsa om andra världskriget i Sverige och hur det påverkade livet och vardagen. Gillar du historiska romaner får du inte missa denna bok.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s