En enkel till Amerika av Marie-Louise Marc

Äntligen har jag läst den här boken. Den har stått på läslistan länge och sedan hamnade den i bokvagnen och fick vänta. Men nu! Och vilken härlig läsning den bjöd på.

”Det är 50-tal i Flen och unga Ingrid längtar ut i världen. Jobbet på det lokala konditoriet ger pengar till hyran, men det Ingrid drömmer mest om är att skapa festkläder. Hon lärde sig tidigt att sy, men vet inte hur hon ska förvandla drömmarna till ett yrke.

Tillsammans med sin bästa väninna gör hon en bussresa till Paris för att äta croissanter och dansa, men det dröjer inte länge innan hon möter amerikanen John, som också är där på besök. Attraktionen är omedelbar och Ingrid förälskar sig handlöst.

Några månader senare befinner sig Ingrid på den lyxiga Amerikabåten M/S Stockholm till New York, med en enkelbiljett i handen. John har friat och Ingrid kastas in i en helt ny värld. En värld som inkluderar nya traditioner, relationer och upplevelser. Men vardagen på andra sidan Atlanten är svårare än hon trott och Ingrid slits snart mellan sitt gamla och nya liv. Var hör hon hemma? Allt ställs på sin spets när hon minst anar det.”

Boken bygger på en sann historia om författarens egen familj. Det är en vemodig men samtidigt hoppfull berättelse om livets ofta så krokiga väg. Ibland blir livet inte riktigt så som man hoppats och trott, men det kan bli bra ändå. Det är stark läsning om att våga följa sin dröm, men också om att våga stå upp för sig själv. Ingrid är så otroligt stark och modig och det är intressant och inspirerande att få följa henne. Det är en inblick i hur det var att vara kvinna under 50-talet, om kvinnorna som gått före och satt sig upp mot normerna.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Särskilt intressant och lärorikt att få läsa om det vardagliga livet under 50-talet. Rekommenderas!

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s